De Candystop, aflevering 10. Zout of roe

Lauren weet het even allemaal niet meerDe Candystop
Eerste druk
© 2017
alle rechten voorbehouden

Om de privacy te waarborgen zijn namen, data, gebeurtenissen en plaatsen gewijzigd. Dit boek bevat fictie en is niet bedoeld voor waarheidsvinding.

donderdag 21 november 2013             
23.00
Hele avondles gegeven. Moe, koud en rillerig.

 Impunity.
Het begon met één woord. Een woord waar ik de betekenis van moest opzoeken, en dat ik zelfs in het Nederlands niet direct kon plaatsen. Straffeloosheid? Dat je ongestraft je mening mag uiten? Of straffeloosheid als het ongestraft onderdrukken van persvrijheid? Het laten verdwijnen van mensen die tegen een systeem in opstand komen?
Terwijl ik nog worstelde met de betekenis (waar ging Sams debat vrijdag in Godsnaam over?), kwamen er steeds meer Engelse woorden bij, Engelse zinnen, herinneringen die geen Nederlands equivalent hadden.  En ik luisterde naar klassieke muziek die Sam mooi vond, en hoorde Engels in de elegante melodie.
Oh nee, niet weer. Ik wil dit niet. I made my peace, I don’t want to go back there.
Jacqueline keerde terug naar Australië, en met haar verdween het koffiedrinken op weekdagen, haar heerlijke soep (adagium: there is no such thing as too much ginger), de lange emails, de avonden wijndrinken en praten, praten, vooral veel praten.
Zes jaar lang had ik vrienden, minnaars, yoga cursisten die Engels spraken, en mij tweetalig maakten. Ik werd verliefd op mijn negentien jarige leerling, en op een Amerikaanse expatriate, en begon te schrijven.
“I am thirty-six years old and nothing is happening here.”
Terwijl wat er gebeurde zo ingrijpend was dat er een tweede taal voor nodig was om er afstand van te nemen.
Een tweede persoonlijkheid.
Niet ik, was die vrouw, die haar professionaliteit schaadde door het aan te leggen met een mooie jongen. Ik was het niet, met wie de Amerikaan zijn vriendin bedroog. Ik was het niet, die Dutch American Diary schreef.
Impunity. Ik kon ongestraft mijn gang gaan.
De eigenaar van de sportschool hoorde pas van mijn gekwijl over de jonge student nadat ik ontslag had genomen, en haalde zijn schouders op. Al zijn instructeurs deden het, hij was er zelf ook niet vies van. De jongen vertelde het zijn broer, zijn vrienden, zelfs zijn vader. Zijn vriendin sloeg hij over. En entry voor entry legde ik alles vast, publiceerde online, en nu ligt Dutch American Diary bij Jacqueline voor een laatste revisie voor papier. Het boek is klaar, en ik spreek weer Nederlands.
Until this week. When the drop of that single word, Impunity, became a stream of English sentences. A flow of doubt and guilt. And the story retold itself years later, in misty grays.
Because who was right and who was wrong?
Had I been a loving yoga teacher, or had I been the aggressor who got away unpunished? Tomorrow, The Day to End Impunity, will be the day that I meet Sam. And whatever happens, I hope it’s a story that I am able to tell in Dutch.
Or maybe I should stop worrying about being a bad girl and stick with Jacqueline’s wisdom.
There is no such thing, as too much ginger.

LS Harteveld Facebook 
Twitter 

De Candystop is samen met 9 andere boeken verkrijgbaar in mijn shop
Let op dat je de goede winkel kiest:
Nederlandse vlaggetje rechtsboven

De Candystop kost €10 + verzendkosten en is alleen verkrijgbaar bij de Lulu shop.
Mijn verzameld werk Het Boek Benjamin, waar ook De Candystop inzit, kost €45 en is ook verkrijgbaar bij Boekhandel de Feeks in Nijmegen