De Candystop, aflevering 16. Rozijntje

uma thurman plays meDe Candystop
Eerste druk
© 2017
alle rechten voorbehouden

Om de privacy te waarborgen zijn namen, data, gebeurtenissen en plaatsen gewijzigd. Dit boek bevat fictie en is niet bedoeld voor waarheidsvinding.

———-

Mindfulness, daar heeft Lauren geen boodschap aan
Wat nog best lastig is, gezien haar baan
Waarschijnlijk wil ze daarom proberen
Het concept ‘mindlessness’ te exploreren
Wat haar verbazend goed blijkt af te gaan.

Mindlessness: een voorbeeld

Zo traint zij zichzelf in het zien zonder bril
Waarom dat zou werken? Omdat ze het wil!
Helaas: voor de lens
in het oog van een mens
maakt wat die mens wil geen enkel verschil.

zaterdag 7 december – zondag 8 december 2013
nacht

Afwas gedaan vanaf donderdag. Berg sokken en onderbroeken gevouwen, al het andere gestreken. Cursisten lesgeld voor mijn ziekweek teruggestort. Verwarming bijgevuld en onderlaken over mijn matras gedaan omdat ik nu weer in mijn bed kan slapen omdat het water uit de cv ook echt tot de eerste verdieping wordt rondgepompt. De puinhoop, het uitstellen: de cadeau-en-rijm verplichtingen rond Sinterklaas zorgden er voor dat ik zelfs mijn bed niet meer warm hield en op de bank sliep met de poezen. Grenzen verschoven.
Vanavond werd ik overvallen door melancholie. Ik was mijn blog aan het oppoetsen, wat tags aan het toevoegen en kopieerde de erotica zodat ik een start had voor een bundel, tot ik Rebound eruit trok. Dit verhaal heb ik altijd gezien als de prelude voor alle andere verhalen: een man en een vrouw die elkaar ontmoeten in een hotelkamer zonder te spreken of echt seks te hebben. Hierin zit de belofte van al het andere wat komen gaat. Dit was het eerste hoofdstuk. Ik plaatste het verhaal direct aan het begin van de bundel en verwende mijzelf met een re-read.
En BAM!
Daar was hij.
Benjamin. De man/mythe/herinnering waar ik door Rafael na een jarenlange zoete marteling van verlost was. Rafaels autobiografische fictie had in 2012 het wonder voltrokken. Zijn boek beschrijft zijn verleden (samen werden we verliefd op een jeugdliefde), zijn heden (ook ik was even weer zesentwintig en zocht mijn draai), zijn toekomst (hij is in de dertig en bezoekt de bruiloft van zijn ex). Na de bruiloft kan hij haar eindelijk loslaten, wordt een ster, lichtend voorbeeld voor allen, en ontstijgt daarmee zijn eigen tragedie.
Als dramatisch element verliest hij nog even een vader in de laatste hoofdstukken, wat ook zeg maar nogal binnenkwam.
Ik huilde mijzelf over de laatste pagina’s heen.
Ik ben nooit iets ontstegen, noch een ster geworden, maar het boek zorgde er wel voor dat ik eindelijk Benjamin kwijt was. In plaats daarvan was er Rafael, die als fors jongere celebrity, met superleuke verkering, minimaal even onbereikbaar was als Benjamin, maar in elk geval in Nederland woonde. Bovendien kon Rafael zonder problemen bewonderd worden, zolang we (ik dus) de grenzen van idool en fan bewaakten.
 Dutch American Diary ging over Benjamin en Valentino.
LS Diary ging over Rafael en Benjamin.
En de Suikerstop zou gaan over hoe ik stopte met suiker eten omdat ik een assorti aan enge medische klachten had. Het zou gaan over gezond leven.
Na een maand walgde ik zo van mijzelf en nog liever dood ging dan ooit nog een woord over mijn gezondheid te schrijven. Rafael liep de Suikerstop binnen. Sam denderde eroverheen. En nu is zelfs Benjamin in volle glorie terug.

Mindlessness: voorbeeld nr 2

Tegen ‘t verval wordt groente en blom
Tot groen-troebel sap gepureerd in een kom
De werking daarvan is nog nimmer bewezen
(Wat niemand verbaast die tot hier heeft gelezen)
Maar hee, het voelt goed en daar gaat het toch om?

Mindlessness: voorbeeld nr 3

U snapt wel dat zij heel goed op haar postuur let
Rustig aan doet met carbs en met suiker en vet
totdat ze met oudjaar
gewoon voor de zomaar
in ene keer dertien oliebollen wegzet.

woensdag 11 december – donderdag 12 december
nacht

Ik had een plan. Na drie dagen kwijtmaken aan allerlei onbenulligs én het schrijven van een levensbedreigend erotisch verhaal, was er nu een plan. Dit zou mij niet weer gebeuren.
Het begon met een filmpje over Rafaels show.
De camera registreerde zijn fysieke souplesse, de rollen die hij aantrok en afgooide, de gelikte montage plakte een keur van oneliners en liedjes back-to-back tegen elkaar aan. De genuanceerde belichting gaf zijn lichtbruine huid een magische glans en kleurde het palet aan gezichtsuitdrukkingen nog dieper in.
Facebook gaf niet de optie ik-vind-dit-by-far-het-mooiste-wat-ik-ooit-van-je-heb-gezien. Dus ik hield het bij Ik vind dit leuk.

Een klein pop-upje.
 Zij, een naam die ik kende en waar ik het liefst zo ver mogelijk vandaag wilde blijven, vond het ook leuk.
In het half uur dat het filmpje op zijn praktisch inactieve artiestenpagina stond, werd het door één ander iemand het geliked. Die leuke verkering.
Quelle horreur.
Ik vond het niet meer leuk.
Gelukkig vroeg Facebook verder niet naar details waarom ik ineens van mening was veranderd. Mijn like had ik dus kunnen wissen maar de beelden stonden op mijn interne harde schijf gegraveerd. En The closest thing to Benjamin had in mijn herrezen liefdesverdriet een vruchtbare bodem gevonden en begon met de boel eens stevig om te woelen. Binnen een uur zat ik achter de computer een erotisch verhaal te typen. Niet omdat ik daar tijd voor had, en niet omdat ik er zin in had. Maar omdat het ‘t enige was wat de pijn en de verwarring vorm kon geven.
Het ging over een vrouw die haar geliefde uit Rebound niet kon vergeten en bij een nieuwe man kortdurende verlichting vindt voor haar pijn. Hij is zijn jeugdliefde ook niet vergeten. Op een sombere manier hebben ze een volmaakt gelijkwaardige relatie. Voor de duur van een paar orgasmes in een exotisch onbenoemd land hier ver vandaan.
De deur was op slot, het stel was alleen. Ik schakelde over naar de eerste persoon enkelvoud, haar perspectief. Mijn middenrif zoog samen, alsof het te heet gewassen was en nu mijn ribben naar binnen trok. Ze huilde. Ik schreef door.
Eerste persoon enkelvoud. Zijn perspectief.
Hij troost. De pijn van zijn geliefde waar hij om haar drugsgebruik mee heeft gebroken, drukt hij uit in een wanhoopskus op haar hoofd, zijn ogen knijpt hij dicht. Mijn hart stak en ik schreef door.
Derde persoon tegenwoordige tijd, tijd voor actie.
Ze lacht, lijkt zich ineens te realiseren dat ze moet genieten van dit moment. Dat ze mag liefhebben, alle woorden kan zeggen die haar geliefde normaal niet bereiken, en de liefde mag consumeren. De seksscène glijdt op papier terwijl ademen steeds moeilijker gaat. Stoppen is geen optie. Afraffelen evenmin. Ik heb de lezer en mijzelf alinea’s meegesleept in deze tragedie, nu moet er ook iets te genieten zijn.
De pijn op mijn borst verergert, maar de zinnen stromen.
Een uur voor ik weer voor mijn yogales moet staan, steekt en stampt alles en ademt er nauwelijks iets meer. Het is af.
Tenzij ik het niet erg vond mijzelf nog vaker een hartaanval te schrijven, moest er een plan komen. Iets waardoor ik in een rustige evenwichtige vrouw zou veranderen (een yogalerares ofzo). Ik zou een gedicht gebruiken dat ik met Sinterklaas had gekregen, en dit framework zou ik gebruiken voor nu tot en met oud en nieuw. Ik zou twee-en-een-halve week prikkel-arm, social media vrij, afgeschermd voor Sam, Rafael en daarmee ook Benjamin, mijn leventje laten voortkabbelen. Ik zou tussen de versjes over Mindlessness piepkleine dagboek entries citeren, over het minimale wat ik meemaakte. Marieke zou op vakantie gaan en ik zou de lezer verzekeren dat ze op Oudejaarsdag zou terugkomen, om samen gezellig depressief de jaarwisseling te vieren. Ik zou stemmig Kerst vieren bij mijn doodzieke tante, en een diepzinnige gedachte of twee hieraan wijden.
Met Pieke, die nieuw leven in zich draagt, zou ik naar de Hobbit gaan.
En net als het blog ten onder dreigde te gaan aan dodelijke saaiheid zou ik een epische analyse maken van Rafael, want die was ten onrechte onderbelicht gebleven in dit blog. Sams ontembare ambitie en explosieve energie waren door mij onverdund op de pagina’s geknald maar Rafael was praktisch tot een vaalbruin muisje met een gewichtsprobleem gedegradeerd.
Dit beeld klopte niet.
Ik kende Rafael veel beter, wist hoe hij sprak, wat zijn zwakke kant was, zijn sterke. Ik genoot ook nu hij slank was van zijn gezicht tot het kleinste detail hoewel ik die om hem te beschermen nooit opschreef. En daarnaast had Rafael iets wat Sam niet had: ik vertrouwde hem. Zoals ik ook Benjamin vertrouw. Ik mag van ze houden, zij kunnen dat aan. Het is niet voor niets dat zowel Benjamin als Rafael doen alsof mijn blog niet bestaat. Dat is beter zo. Dan kan ik mijn emoties uiten en zij nemen slechts tot zich wat ze aanstaat, leggen al te intieme zaken naast zich neer, en zijn zo slim geen buitenechtelijk spielerei te beginnen met iemand die een blog bijhoudt.
Ze zijn onbereikbaar, betrouwbaar en vriendelijk. Ze nodigen niets uit wat ze niet willen, en leggen naast zich neer wat teveel is. Een hele stabiele situatie, met uitzondering van de momenten dat je een hartaanval krijgt omdat je een erotisch verhaal schrijft.
Nee, dan Sam.
Ik denk dat er weinig is bij Sam wat een minuut stil kan zitten. In iedere radioshow draait hij de stoel ongeduldig heen en weer, terwijl hij lacht, spreekt, provoceert, de wereld opvreet met huid en haar. Hij is op een missie een betere schrijver te worden door wie hij tegenkomt leeg te zuigen van emoties, meningen, talenten. Door deelgenoot, vertrouweling, getuige te zijn van alles wat jij te bieden hebt. En daarna blijf je leeg, gebroken en gebruikt achter.
Die analyse, die zou dus in mijn boring as hell blog staan. Vermengd met het Sint versje over Mindlessness.
Niets boeiends zou ik meemaken.
In december zou ik het toonbeeld van ascese en volwassenheid zijn. Ik zou Dutch American Diary/ LS Diary publiceren. Yoga doen. In een cocon van geestelijke rust dit blog in haiku’s afmaken! De verhaallijntjes in de Suikerstop gezellig aan elkaar breien en op 1 januari dit blog posten.
Het zou Verlicht eindigen: met de rozijn die ik van Sint had gekregen. Op 31 december zou ik die echt opeten. Heel bewust. Vijftien minuten lang, met onverdeelde aandacht. En daarmee mijn Pad naar Verlichting bekronen.
Het plan lag er dus. Maar het liep anders. Ik kreeg een berichtje. Het was kort.
“Hey, hoe is het met je?” schreef Sam.
“Wanneer kan ik eens een weekendje bij je langskomen?”
Ik zag mijn hart binnenstebuiten gekeerd en leeggezogen op de bank liggen. Marieke kwam terug van haar reis, gooide haar rugzak neer en stormde naar mij toe. Snikkend stortte zij zich op mijn levenloze lichaam. Er waren geen oliebollen gehaald.

Mindlessness: bent u daar nog? voorbeeld nr 4

Vandaar ook dat zij soms aan Oil Pulling doet
Want spoelen met olie, dat doet een mens goed!
Het concept is sympathiek
Maar het maakt haar steeds ziek
Wat haar toch op een idee brengen moet.

Conclusie

Op het vlak van mindlessly dingen beweren
Kan helemaal niemand Lauren nog iets leren
Dus wordt het zo zoetjesaan tijd te verbreden
Door aan dit cadeau aandacht te besteden
Probeer het in minstens 1 kwartier te consumeren!

LS Harteveld Facebook
Twitter 

De Candystop is samen met 9 andere boeken verkrijgbaar in mijn shop
Let op dat je de goede winkel kiest:
Nederlandse vlaggetje rechtsboven

De Candystop kost €10 + verzendkosten en is alleen verkrijgbaar bij de Lulu shop.
Mijn verzameld werk Het Boek Benjamin, waar ook De Candystop inzit, kost €45 en is ook verkrijgbaar bij Boekhandel de Feeks in Nijmegen