De Candystop, aflevering 5. Hard Candy

hbz-november-2013-madonna-reem-acra-2-deDe Candystop
Eerste druk
© 2017
alle rechten voorbehouden

Om de privacy te waarborgen zijn namen, data, gebeurtenissen en plaatsen gewijzigd. Dit boek bevat fictie en is niet bedoeld voor waarheidsvinding.

“Wat vind je van de Secret Project?” vraag ik Damian, die twijfelend in zijn slagroom begint te spatelen.
Damian is de enige die weet wie er zestien augustus jarig is, wat “The divorce albums” zijn en dus ook geen introductie hoeft op het zeventien minuten durende zwart-wit filmpje dat Madonna heeft gepost.
Damian schuift over de stoel.
“Wat doe je er lang over,” concludeer ik.
“Toen ik vroeg wat je van Daan vond, was je veel sneller.”
Daan werkt in de computerwinkel. Hij reanimeert mijn computer.
“In een T-shirt,” zoals Damian vaststelde.
Secret Project is Madonna’s stilistische aanklacht tegen iedere beperking van individuele vrijheid. Er zijn verwijzingen naar artiesten in de vernietigingskampen, en speeches die Madonna gaf tijdens haar laatste tour. Alles gefilmd in een lugubere gevangenis, een set die geboekt was voor een commercial van Madonna’s lingerie. Maar opdrachtgever Macy’s bliefde haar uitdragerij van SM artikelen niet. Met een tas vol pikzwarte goodies, de geboekte locatie, Steven Klein, en dansers kreeg Madonna’s aanklacht vorm.
Damian concludeert:
“Het bewijst dat Madonna altijd de grenzen op zal blijven zoeken. En nooit zal teren op eerdere successen. Ze neemt risico’s.”
Ik knik.
“Meest controversiële sinds American Life. Net zo gun-happy ook.”
“Ik geloof niet dat Amerika haar dat album heeft vergeven. Het is nooit meer helemaal goed gekomen.”
Na een hele avond orakelen over jonge mannen, vermeende homo’s, en het wel en wee van mijn yogajuf zijn en schrijverschap, besluiten we de avond met het bespreken van onze favoriete Madonna albums.

MDNA (2012)
 De vechtscheiding wordt een waar Tarantino spektakel, afgewisseld met ongebonden vrolijkheid. De visuele orgie Girl Gone Wild werd binnen een week gekuist, en de vuigste elementen vervangen door meer Madonna kronkelend in haar onderbroek. Alleen Vimeo heeft het origineel nog, waar homo’s elkaar appellikkend broeierig aankijken met kohl omrande ogen. Een in leer gestreelde penis wipt omhoog. Masturberende mannenbillen. Schatgraven: Falling Free. Het meest persoonlijke laatste nummer, waar Madonna haar ziel blootlegt.

American Life (2003)             
 Met hubby Guy Ritchie op een landgoed in Engeland (“The Bush years. It was a good time to be out of the country”) was dit het album waarmee ze scheidde van Amerika. Met weer een afgekeurde titelvideo, de juiste snaar in de ontroerende laatste nummers, en de single Hollywood als mijn persoonlijke favoriet.

Ray of Light (1998)   
 Verlicht door de komst van dochter Lourdes maakte Madonna haar Magnum Opus. Maria verering en mantra’s vermengd met het nieuwe leven en haar tragisch gestorven moeder, alles op de bubbels en gitaren van William Orbit. Een waar meesterwerk.

Erotica (1992)
 Het boek heette Sex, The Girly Show opende met een topless paaldanseres, en de cd Erotica was het muzikale hart van The Sex Years; de meest overbelichte én ondergewaardeerde periode uit haar carrière. Het begon in 1990 met de prelude Justify my Love met Lenny Kravitz, en liep door tot de reprise I Want You met Massive Attack (1995). Donkere dansbeats en emotionele ontboezemingen; Erotica hit me like a truck.

“Kom donderdag maar,” nodigde ik Damian uit. “Kan ik direct Victor evalueren.”
Die middag is Victor voor het eerst bij mij thuis geweest.
“Ik begrijp het niet,” roerde ik in de chili zonder carne.
“Het is een aantrekkelijk man, maar ik heb geen seksuele verlangens. Terwijl hij mij wel wil.”
“Wat voor type is het?” informeerde Damian.
“Verdachte hobby’s? Stijldansen ofzo?”
Ik schudde van nee.
“Hardlopen. Google maar. Echt een leuke man. Mijn computer heeft zich trouwens verslikt in onze gay porn. Doet je telefoon het?”
Damian bekeek Victor in Victor & Rolf. Victor met rossig hipster baardje. Victor in jeans en sneakers, de look waarmee ik hem zie als hij geen zakelijke afspraken heeft.
“Gordon. Gerard Joling. Ik krijg wel verdachte foto’s hier hoor,” riep Damian van de bank.
Hij gniffelde de keuken in. “Je raadsel is opgelost.”
Een amateuristisch hardloopkiekje met tien verschillende interpretaties van doe-eens-gek, en één sierlijke pose van Victor met zijn hand op zijn heup.
“Dus toch,” verzuchtte ik.
Met eenenveertig ben ik mannelijker dan stagiaires, clubgenootjes, hipstermeisjes. En waarschijnlijk dus ook more ballsy dan de twenty-something vrouw van Victor.
“Ik ben echt zo’n overgangsmodelletje.”
We aten een veganistische schotel met yoghurtsaus, omdat Damian flexi-veganist is. En als toetje serveerde ik een ordinair Almhofje. Mijn suikervrije maand was inmiddels ook heel rekbaar.
“Victor heeft ook een hele verfijnde smaak,” klaagde ik. Rozemarijn. Olijven. Geitenkaas. Het ging er allemaal met smaak in.
“Mijn soort mannen lust alleen maar friet, vlees en cola. Dan zeggen ze het toetje was heel lekker.”
Ik wees met mijn lepel in Damians bakje hazelnoot mousse.
“Als jij zo’n man was, zou ik er ook geen rauwe choconips op strooien.”
Damian knikte begrijpend.
“Als ik zo’n man was waren we niet aan het toetje toekomen.”
“Damian, liefje,” bewerkte ik mijn gay best friend na het eten.
“Zou jij misschien mee willen naar de stad om mijn computer op te halen? Met jouw auto, en dat je mij daarna weer thuisbrengt.”
Damians gespeelde verontwaardiging smolt ik met “er werkt een hele leuke jongen” en “dan gaan we daarna nog iets drinken.”
De dagen voor de computer crash:
Na vastlopen, opkrabbelen en proefdrukken, mijn DIY boek Dutch American Diary overgedragen aan een vormgever.
Vertraging: anderhalf jaar.
Daling omzet afgelopen twaalf maanden: 25%
Besloten yogastudio z.s.m. goedkoper onder te brengen.
Onverwachte belastingaanslag € 1000
Betalen boekhouder jaarrekening € 600,-
Twee consulten van vijf minuten en een netjes afgezegde MRI € 260,-
Allemaal dingen waar ik een computervrije week lang niet aan hoefde te denken. Mijn phone email functioneerde marginaal zodat ik hooguit twee regels kon schrijven, en met een beetje geluk ook versturen voordat hij ze opat. Ik zat in het paradijs van de sociaal geïsoleerden.
“Links!” sis ik Damian toe op de drempel van de shop.
Drie jongens hangen slungelig over de counter voor een beeldscherm.
“Duh!” sist Damian terug.
“Voor jou,” kijkt de middelste jongen op.
Daan zwiert naar een andere balie.
“Hij is weer helemaal klaar hoor.”
Ik krijg een up-beat debriefing over micro-onderdelen, virussen en allemaal vieze dingen die ik met mijn computer heb gedaan.
“Er zit ook een virusscanner op. En hier is je Windows,” geeft Daan twee discs, een glimlach en een rekening van € 160,-
Treuzelende miezer. Toeterende auto’s op de donkere zebrapaden. Nog voor we bij de kroeg zijn vraag ik een review aan Damian.
“En? Dus?”
“Ja. Wel leuk.”
Damian bestelt warme chocolademelk met slagroom en ik heb drank nodig.
“Ik begrijp niet wat er met mij aan de hand is,” zucht ik na twee rode wijn.
“Ik wil geen seks meer met Jax. Niet met Victor. En volgende week komt (naam heel jong vriendje uit 2010) maar daar heb ik geen seksuele gevoelens bij. Ik word langzaam frigide.”
Damian schraapt langs de randen van zijn beker.
“Nee, jij wilt Daan,” likt hij de laatste room van zijn lepel.
“Madge zou trots op je zijn.”

LS Harteveld Facebook 
Twitter 

De Candystop is samen met 9 andere boeken verkrijgbaar in mijn shop
Let op dat je de goede winkel kiest:
Nederlandse vlaggetje rechtsboven

De Candystop kost €10 + verzendkosten en is alleen verkrijgbaar bij de Lulu shop.
Mijn verzameld werk Het Boek Benjamin, waar ook De Candystop inzit, kost €45 en is ook verkrijgbaar bij Boekhandel de Feeks in Nijmegen